Obeležen jubilej u Osnovnoj školi u Mokrinu

CDA_1942-640x427

Svečanom priredbom učenici i zaposleni u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Mokrinu obeležili su 60 godina od kako ova obrazovna ustanova nosi ime znamenitog Mokrinčanina. Mnogobrojne zvanice, predstavnici lokanih institucija, roditelji i građani uživali su u kulturnom, edukativnom i zabavnom programom prikazanom sinoć, 29. marta, u Domu kulture u Mokrinu.

CDA_1914Direktor Osnovne škole „Vasa Stajić“ Nenad Kihas ovom prilikom napravio je rezime rada škole u proteklom periodu. – Naši đaci imali su uspeha iz srpskog jezika, geografije, matematike i fizike. Pored toga, imali smo i infratsrukturna ulaganja. Učenici sada imaju kvalitetnije uslove za praćenje nastave. Ulažemo velika sredstva i napore kako bi naša škola bila što uspešnija – rekao je Kihas.

CDA_1927Osnovna škola “Vasa Stajić” trenutno ima 456 učenika. kao i dodatnih 70 odraslih učenika, koji svoje osnovno obrazovanje stiču kroz projekat “Druga šansa”. Školska zgrada je izgrađena 1963. godine, ali direktor ističe da se u Mokrinu škola prvi put pominje 1756. godine.

CDA_1911Zamenica gradonačelnika grada Kikinde Bosiljka Srdić prisustvovala je svečanoj priredbi povodom obeležavanja godišnjice škole. – Poslednjih godina OŠ “Vasa Stajić” postiže izuzetne rezultate, a ja im želim da nastave tako. Na vreme su shvatili da škola nema samo obrazovno – vaspitnu ulogu. Ova obrazovna ustanova ne okuplja samo decu i mlade, nego i sve žitelje Mokrina – rekla je ona i dodala da će Grad Kikinda nastaviti da ih podržava.

Vasa Stajić (1878-1947) bio je srpski filozof i pisac. Gimnaziju je učio u Velkoj Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju. Kao učenik bio je isključen iz karlovačke gimnazije zbog socijalističke agitacije. Studirao je prava, a potom filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu, a diplomirao je 1902. godine u Budimpešti. Propagirao je socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije. Izdavao je časopis “Novi Srbin” I “Prosveta”. Zbog svojih ideja bio je često proganjan I osuđivan. Napisao je preko 20 knjiga I više od 100 naučno-stručnih rasprava. Posle Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

CDA_1926

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *